Blue Algae są organizmami wodnymi i najstarszymi formami życia na ziemi, gdzie pojawiły się już półtora biliona lat temu i są spożywane do dnia dzisiejszego. W dzisiejszych czasach naukowcy zaczęli skupiać uwagę na ogromnym potencjale żywieniowym alg. Na dzień dzisiejszy algi osiągnęły status superżywności.
Blue Algae są bogate w różnorodne substancje biologicznie aktywne o znaczeniu farmakologicznym, stanowiąc tym samym cenny surowiec dla przemysłu farmaceutycznego jak również kosmetycznego.
Biomasa alg stanowi odnawialne źródło wielu cennych substancji aktywnych, mających szerokie spektrum zastosowania w wielu gałęziach przemysłu, np: przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnictwie, farmacji, kosmetyce oraz medycynie. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, algi mogą być wykorzystywane w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Te właściwości wynikają ze związków biologicznie czynnych obecnych w algach. Wśród nich wyróżnia się węglowodany – polisacharydy, z tej grupy należy wymienić glikozoaminoglikany takie jak: kwas hialuronowy, siarczan chondroityny, kwas alginowy, mannitol, sorbitol, karageniany oraz agar.